MÉGSEM SEGÍT AZ EU A ROAMINGDÍJAKKAL KAPCSOLATBAN?

2016. szeptember 10., szombat - 08:10 | hírek

Az éles kritikák miatt visszavonta a roamingdíjak eltörlésére tett hétfői javaslatát az Európai Bizottság - jelentette be brüsszeli sajtótájékoztatóján Alexander Winterstein, az Európai Bizottság helyettes szóvivője pénteken. Mint arról korábban honlapunk is beszámolt, Brüsszel a roamingdíjakra vonatkozó szabályok módosítását tervezte.Enek értelmében az uniós állampolgárok 2017 júniusától évente 90 napig a belföldi feltételekkel megegyezően telefonálhatnak, küldhetnek SMS-t és használhatják az adatkeretüket az Európai Unió területén.

A szóvivő közölte, Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke arra utasította a bizottság illetékes munkacsoportját, hogy vonja vissza a roamingdíjak eltörlését célzó jogszabálytervezetet, és kezdjen egy új javaslat kidolgozásába. A bejelentését követően megjelent sajtóbeszámolók szerint az uniós bizottság nem tett eleget ígéretének, a javaslat pedig elsősorban a mobilszolgáltatók gazdasági érdekeit szolgálja azzal, hogy évi 90 napra korlátozta a díjak kötelező eltörlését.

A tervezet szerint az uniós állampolgárok 2017 júniusától évente 90 napig a belföldi feltételekkel megegyezően telefonálhatnak, küldhetnek SMS-t és használhatják az adatkeretüket az Európai Unió területén.

Persze nem lehet a végtelenségig kikerülni a roamingdíjakat, Brüsszel tájékoztatása szerint legfeljebb csak 30 napon át lehet "ingyen" pontosabban roamingdíj nélkül beszélni, sms-t írni, ezt követően be kell jelentkezniük az otthoni hálózatról, amennyiben el akarják kerülni a felárakat.

Ez a korlátozás nem vonatkozna a határ menti ingázókra, a csak részben külföldön töltött napok ugyanis nem számítanának bele a 90 napos keretbe.

A bizottság nyilvános konzultációt folytatott az ügyben, és ennek nyomán arra tett javaslatot, hogy a szolgáltatók a korlátok túllépése után egy perc beszélgetés után legfeljebb 4 centet, egy megabyte adatforgalom után 0,85 centet, SMS-enként pedig 1 centet számolhassanak fel.

Szakértők szerint a tervezet célja annak a megakadályozása, hogy az ügyfelek a kedvezőbb tarifák reményében ne a hazájukban működő szolgáltatók egyikénél, hanem egy másik tagállamban kössenek szerződést. Mint a bizottság közleményében írták: a "visszaélésszerű barangolás" negatív hatással lenne a hazai árakra és végső soron a fogyasztók mindegyikére.

A tervezetet még a tagállami kormányokat tömörítő tanácsnak és az Európai Parlamentnek is el kell fogadnia.

(Forrás:telekomesit;mti/Fotó:zoom.com, hercampus.com)

 

LEGFRISSEBB HÍREINK

Várakozások feletti a Magyar Telekom nyeresége és bevétele

A Magyar Telekom konszolidált adózott eredménye éves...

Bővebben

KSH: fellendült a távközlés az idei első negyedévben

Az idei első negyedévben mind a mobil-, mind a vezetékes...

Bővebben

Az első negyedévben nőttek a globális okostelefon értékesítések

A tavalyi nagy visszaesés után az idei első negyedévben több...

Bővebben